Ahad, 28 Januari 2018 | 9:26pm
BERMULA dengan modal serendah RM250, Shera berkecimpung dalam perniagaan menjual pakaian sebelum beralih kepada minyak enjin dan produk kecantikan. - Foto Nur Adibah Ahmad Izam

Manfaat laman sosial kembang perniagaan

KUALA LUMPUR: Keberkesanan media sosial termasuk Facebook dan Instagram, menyaksikan ramai usahawan baharu mengiklan, mempromosi dan memasarkan produk di alam maya.

Menyedari betapa pentingnya media sosial tanpa meminggirkan cara konvensional, usahawan produk kecantikan, Shera Samsudin, 34, menggunakan platform maya untuk mengembangkan penawaran produk kecantikannya.

Pengasas Getshera International Sdn Bhd itu berkata, media sosial memainkan peranan yang sangat penting ketika ini kerana kebanyakan pelanggan mendapatkan lebih 20 produknya menerusi internet.

"Ia (media sosial) sangat penting dan saya seharusnya tidak boleh melepaskan peluang untuk memanfaatkannya apatah lagi produk yang ditawarkan Getshera berkait rapat dengan kegunaan harian seorang wanita," katanya.

Meskipun perjalanan perniagaan dan pemasaran Getshera nampak mudah, sebenarnya ia tidaklah seperti digambarkan kerana platform maya mendedahkan perniagaan kepada pelbagai bentuk penipuan.

Dengan dunia tanpa sempadan, potensi terjebak dengan penipuan sebenarnya lebih besar sehinggakan usahawan dari Baling, Kedah, ini turut terpalit beberapa kali kerana dijanjikan 'bulan dan bintang' dengan si penipu ligat berjanji memastikan Getshera cepat laku.


PENGASAS Getshera International Sdn Bhd, Shera Samsudin. - Foto Nur Adibah Ahmad Izam

"Beberapa kali saya ditipu dan hampir wang yang dilaburkan untuk tujuan pemasaran 'hangus'. Kes pertama ada skim pemasaran yang mana saya dijanjikan produk cepat laris selain wang dilaburkan memberi pulangan besar.

"Saya labur puluhan ribu tetapi hakikatnya tidaklah seperti digambarkan. Saya bernasib baik kerana wang tidak hangus. Jika tidak habis simpanan saya.

"Kali kedua saya terjebak lagi dengan kaedah pemasaran yang mana individu terbabit memberi akses kepada sejuta pengikut. Selepas beberapa bulan, ia langsung tidak memberi impak kepada produk saya sehingga saya rasa seolah-olah ditipu. Sekali lagi pelaburan saya dipulangkan semula," katanya.

Selepas beberapa kali nyaris kerugian, Shera merasakan untuk berjaya dalam perniagaan sebenarnya tiada jalan pintas kerana ia seharusnya mengikut saluran yang betul seperti usahawan lain yang berjaya ketika ini.

"Itulah cabaran yang perlu saya hadapi untuk bergelar seorang usahawan kerana ilmu keusahawan yang saya miliki ketika menubuhkan Getshera tidaklah cukup untuk menangkis semua ini," katanya.

Shera berkata, konsep yang tepat adalah mempelajari selok-belok perniagaan daripada mereka yang arif dan berjaya dalam perniagaan.

Menyingkap detik permulaan dalam karier perniagaan lima tahun lalu, Shera yang memiliki Ijazah Sarjana Muda Bahasa Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, beliau sebenarnya adalah suri rumah sepenuh masa selepas berkahwin pada 2005.

Namun, semangat dan keinginan dalam perniagaan yang timbul sejak kecil berikutan neneknya adalah seorang peniaga menyaksikan beliau keluar daripada kepompong selesa untuk berjinak dalam bidang keusahawanan.


SHERA bersama produknya. - Foto Nur Adibah Ahmad Izam

Bermula dengan modal serendah RM250, Shera berkecimpung dalam perniagaan menjual pakaian sebelum beralih kepada minyak enjin dan produk kecantikan.

"Ia adalah langkah saya untuk memilih perniagaan mana yang paling sesuai sebelum saya memutuskan untuk menjadi usahawan produk kecantikan.

"Saya sedar perniagaan produk kecantikan membabitkan persaingan yang sangat besar kerana ia diibaratkan cabang perniagaan yang tumbuh dengan pantas.

"Cuma lebih 20 produk saya berbeza. Tidak hanya berkualiti, malah saya berani menawarkan pulangan tunai jika pelanggan tidak berpuas hati dengan mutu produk saya.

Shera berkata, Getshera bermula di rumah dan hanya dipasarkan dalam talian sebelum berkembang dengan pesat.

"Ketika ini, saya memiliki pejabat sendiri di Ampang dan tiga pekerja untuk menguruskan pemasaran produk kecantikan Getshera.

"Malah produk kami yang dijual bermula harga RM55 hingga RM179 kini boleh didapati di lebih 100 ejen dan lima stokis terpilih. Ia juga boleh didapati menerusi www.getshera.com," katanya.

Ketika ini, Getshera menawarkan produk kecantikan termasuk gincu, 'Berry Blush', bedak asas, maskara, penggaris mata, set alat solek dan bedak tabur yang disasarkan untuk mereka yang berumur 25 tahun hingga 45 tahun.

"Kami sudah berada di Brunei dan dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang, saya menyasarkan untuk mengembangkan jenama Getshera ke Singapura. Sasaran saya adalah untuk mengembangkan jenama dan menjadikan Getshera lebih dikenali," katanya.

Biodata

Nama: Shera Samsudin

Umur: 37 tahun

Asal: Baling, Kedah

Jawatan: Pengasas Getshera International Sdn Bhd.

Berita Harian X