Rabu, 10 Januari 2018 | 10:53pm
Dr Yong Adilah Shamsul Harumain.
Dr Nikmatul Adha Nordin.
Dr Nur Farhana Azmi.
ANTARA premis di Jepun yang melaksanakan konsep 'machinoeki'.
PRODUK tempatan turut dijual di premis 'machinoeki' Jepun.
KUMPULAN penyelidik UM ketika melakukan tinjauan di premis yang melaksanakan konsep 'machinoeki' di Jepun.
PERKONGSIAN maklumat mengenai konsep 'machinoeki' dengan pengunjung Karnival Warisan Merdeka di Taiping.
MUZIUM Taiping antara premis yang akan terbabit dalam pelaksanaan Hentian Komuniti di Malaysia.

'Machinoeki' UM berkonsepkan R&R dari Jepun

KUALA LUMPUR: Konsep 'machinoeki' diasaskan penyelidik Jepun, Eiji Tanaka, pada 2002 bertujuan memulihkan suatu pusat bandar kurang maju dengan mewujudkan persekitaran mesra untuk pejalan kaki dan penunggang basikal.

'Machi' bermaksud bandar atau komuniti, manakala 'eki' pula stesen, dan konsep itu cuba menarik orang ramai untuk berjalan kaki, berbasikal serta menggunakan pengangkutan awam supaya boleh berehat, mendapatkan maklumat dan bersosial dengan penduduk setempat dalam suasana santai.

Faedah konsep 'machinoeki' menarik perhatian sekumpulan penyelidik Universiti Malaya (UM) untuk berusaha memperkenalkannya sebagai Hentian Komuniti di Malaysia.

Penyelidik utama projek itu, Dr Yong Adilah Shamsul Harumain, berkata kemudahan sedia ada seperti kedai, muzium, hospital, sekolah atau dewan bandar, boleh dijadikan 'machinoeki'.


Dr Yong Adilah Shamsul Harumain.

Elemen penting

Katanya, 'machinoeki' hampir menyamai konsep hentian rehat dan rawat (R&R) di lebuh raya walaupun ada perbezaan tertentu, dan disediakan untuk mereka yang berjalan kaki, berbasikal serta menggunakan pengangkutan awam.

Beliau yang juga pensyarah kanan di Jabatan Perancangan Bandar dan Wilayah, Fakulti Alam Bina UM berkata, kit standard diperlu untuk memulakan 'machinoeki' hanyalah papan tanda biasa, ruang rehat dan tandas percuma serta panduan mengenai kawasan setempat.

"Elemen 'machinoeki' yang paling penting ialah keramahan pihak tuan rumah mengalu-alukan pelawat.

"Sifat ini dipanggil 'omotenashi' yang menjadi terkenal ke seluruh dunia ketika pembentangan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa di Buenos Aires untuk memilih Tokyo sebagai tuan rumah temasya sukan berkenaan pada 2020," katanya.

Bangunan warisan

Mengenai cadangan pelaksanaan konsep 'machinoeki' di Malaysia, kumpulan penyelidik UM itu akan memfokus terhadap bangunan warisan pada peringkat awal.


Dr Nikmatul Adha Nordin.

Seorang lagi penyelidik terbabit, Dr Nikmatul Adha Nordin, berkata statistik kajian inventori bangunan warisan dijalankan Muzium Negara pada 1992 menunjukkan ada 35,000 bangunan warisan di Malaysia.

Beliau berkata, bangunan warisan perlu dipelihara bagi memastikan generasi masa depan dapat menghargai dan memahami sejarah negara, tambahan pula dalam keadaan pembangunan pesat yang menyaksikan kemunculan banyak pencakar langit baharu.

"Kami mendapati generasi muda kurang menghargai atau memahami elemen sejarah pada bangunan warisan. Antara punca utama permasalahan itu ialah kurangnya interaksi dan aktiviti di bangunan warisan terbabit.

"Peratusan pengguna kenderaan persendirian yang tinggi dan kurangnya pejalan kaki juga dikenal pasti sebagai faktor menjarakkan hubungan antara penduduk dengan bangunan," katanya.

Kerjasama penuh

Beliau berkata, kumpulan penyelidik itu bakal memulakan pelaksanaan konsep 'machinoeki' di Taiping, Perak, berikutan kewujudan pelbagai bangunan warisan.


PERKONGSIAN maklumat mengenai konsep 'machinoeki' dengan pengunjung Karnival Warisan Merdeka di Taiping.

"Perbincangan awal antara penyelidik dengan Majlis Perbandaran Taiping, wakil pemilik bangunan warisan di Taiping dan Persatuan Machinoeki Jepun sudah diadakan baru-baru ini," katanya.

Pelaksanaan konsep itu di luar Jepun mendapat kerjasama penuh Yayasan Sumitomo yang ditubuhkan antara lain untuk membantu sebarang usaha memelihara bangunan bersejarah di dalam mahupun luar Negara Matahari Terbit.

Penyelidik bersama projek, Dr Nur Farhana Azmi, berkata kajian dijadualkan berakhir pada Mac depan itu akan mengenal pasti sama ada konsep 'machinoeki' dapat membantu memulihara bangunan warisan melalui pembabitan masyarakat setempat melalui fungsi Hentian Komuniti di Malaysia.

"Pengenalan konsep ini di Malaysia dianggap mencabar dari segi perbezaan budaya dan amalan berbanding penduduk Jepun.


Dr Nur Farhana Azmi.

"Bagaimanapun, matlamat utama ialah memupuk perpaduan dan jalinan erat dalam masyarakat, selain menanam perasaan tanggungjawab penduduk setempat terhadap pembangunan komuniti mereka tanpa mengharapkan bantuan," katanya.

INFO
Projek penyelidikan UM untuk melaksanakan konsep 'machinoeki' di Malaysia:

  • Turut mendapat kerjasama pakar konsep 'machinoeki' dari Jepun, Prof Akinori Morimoto dari Universiti Waseda, dan Dr Osada Teppei (Universiti Utsunomiya).
  • Tinjauan awal ke beberapa premis yang melaksanakan konsep 'machinoeki' di Jepun diadakan bagi memperoleh gambaran sebenar mengenai impak dan cabaran sebenar pelaksanaan konsep kemasyarakatan ini.
  • Penyelidik turut menyertai Karnival Warisan Merdeka di Dataran Warisan Taiping, Ogos tahun lalu, untuk berkongsi maklumat awal dengan pengunjung mengenai pelaksanaan konsep 'machinoeki' yang akan dilaksanakan di Taiping tidak lama lagi.
Berita Harian X